Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

praxi GEN.

(del grec BD>4H, praxi, substantiu del verb grec práttein, que significa acció o realització de quelcom) Generalment es considera com a sinònim de «activitat pràctica», en contraposició a la mera «activitat teòrica», i entre els grecs designava també l’acció moral. Per això Aristòtil distingia entre B@\0F4H i BD>4H, i considerava que mentre la poíesis pertany a l’àmbit de la tècnica, i té un fi exterior a si mateixa, la praxi pertany al domini de la nD`<0F4H (phrónesis, saviesa i prudència), i no té un fi exterior a si mateixa.

Karl Marx

No obstant això, l’oposició entre la «activitat pràctica» i la «activitat teòrica», tal com generalment havia estat entesa, és posada en dubte pel materialisme històric elaborat per Marx i Engels. Per als esmentats autors, aquest terme adquireix un significat més específic i tècnic, i conceben la praxi com l’activitat humana material i social de transformació de la natura, la societat i de l’home mateix i, per tant, és el fonament de tota teorització. De forma que, en comptes d’oposar la praxi a la teoria, considera que la praxi és la que engendra la gènesi de tot coneixement. D’aquesta manera s’ha d’entendre com una unitat dialèctica entre l’acció humana i el coneixement. La inversió i mistificació de les relacions entre la teoria i la praxi està relacionada amb la concepció ideològica del món (en el sentit de falsa consciència), i amb la inversió de les relacions entre la superestructura i la infraestructura. Per això Marx també diu, en la seva onzena tesi sobre Feuerbach (referint-se especialment a Hegel i els hegelians), que fins ara «els filòsofs s’han limitat a interpretar el món de diverses maneres; però del que es tracta és de transformar-lo» (veure text ).Veure filosofia de la praxi.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.