Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

proletariat GEN.

(del llatí proletarius, ciutadà de Roma sense possessions) Originàriament aquest terme va començar aplicant-se a les persones pobres. A partir del segle XVIII designava el «poble baix» i a partir del segle XIX designa els obrers assalariats, especialment urbans. Però adquireix el seu significat més tècnic en la terminologia marxista, segons la qual el proletariat és la classe social constituïda pels obrers industrials i els camperols sense recursos propis, és a dir, el conjunt de la classe treballadora que, a canvi d'un salari ha de vendre la seva força de treball, que és el seu únic mode de supervivència en la societat capitalista.

Segons Marx i Engels, el proletariat és una classe social que emergeix alhora que es forma el mode de producció capitalista, i com a classe estructurada apareix a partir de la revoluciˇ industrial, que desposseeix els antics artesans dels seus mitjans de producciˇ. Ja que aquesta classe social sorgeix en aparèixer el capitalisme, la lluita de classes al si d'aquesta manera de producció enfronta fonamentalment al proletariat amb la classe social burgesa o capitalista. Mentre que el proletariat és l'agent productor de totes les mercaderies i de tota la riquesa, la classe social capitalista, que és la posseïdora dels mitjans de producció, s'apropia de la plusvÓlua i desposseeix els proletaris del producte del seu treball. Ja que el sistema capitalista, esdevingut mundial, allotja al seu si la possibilitat de desenvolupar una riquesa suficient per al conjunt de tota la humanitat, la contradicció entre el desenvolupament de les forces productives (capacitada per generar una producció orientada cap a fins socials) i les relacions de producció (en les que tots els beneficis estan dirigits cap als interessos privats dels capitalistes) permet, segons Marx, que la seva superació en una societat socialista acabi amb l'explotació de l'home per l'home, acabi amb la lluita de classes, ja que en aquesta societat futura aquestes desapareixeran, i s'obri així un futur millor des del qual tota la història anterior aparegui només com la prehistòria de la humanitat (veure text).

En la teoria marxista clàssica, la concepció del proletariat va lligada a la doctrina marxista de la depauperización (Verelendungstheorie) les previsions de la qual no s'han vist realitzades en les societats industrials, en els que l'antic proletariat ha accedit a posicions socials millors d'all˛ que s'ha pronosticat, per˛ alguns te˛rics marxistes continuen aplicant aquest terme per designar especialment els treballadors dels pa´sos del tercer mˇn.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.