Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

prioritat GEN.

(del llatí prior, -oris, precedència o anterioritat). En el sentit de precedència, la prioritat designa el que antecedeix en el temps o en ordre respecte d'alguna cosa o esdeveniment. En el sentit del que és primari, la prioritat pot entendre's també en sentit causal, com a antecedent. En ambdós casos no ha de reduir-se a mera precedència temporal o cronològica, sinó que pot entendre's també com a precedència racional, és a dir, com el que és primer segons l'ordre de la raó. Per això, segons Arist˛til, all˛ que coneixem primer és el més concret i particular, encara que per natura succeeix el contrari, ja que com més abstracte i universal més cognoscible és l'objecte del coneixement (veure text). D'aquesta manera Aristòtil considerava que en el procés del coneixement es dóna una prioritat cronològica del coneixement sensorial, però hi ha una prioritat racional d'allò universal.

D'altra banda, Kant, en afirmar que «tot coneixement comença amb l'experiència, però no tot procedeix d'ella» (veure text), sembla indicar que, encara que no hi ha una prioritat cronològica de l'experiència sobre les intu´cions pures a priori de la sensibilitat (el espai i el temps), sí que hi ha una prioritat general o condicionant de la experiŔncia, ja que sense ella no seria possible l'acció de les esmentades intuïcions pures, ni la de les categories. És a dir, cronològicament no hi ha prioritat ni de les formes pures sobre l'experiència ni viceversa, ja que el procés del coneixement exigeix l'acció simultània de «el que es dóna» en l'experiència y de «el que es posa» per la sensibilitat i l'enteniment, però racionalment hi ha una prioritat de l'experiència.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.