Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Volksgeist (esperit del poble) GEN. `volksge.wav', `play"]

Terme alemany que significa esperit del poble. En la tradició del moviment del Sturm und Drang i del romanticisme, i més concretament al si de la filosofia del llenguatge de Herder i de Wilhelm von Humboldt, s'afirmava que, en la mesura que el llenguatge és expressió de l'Ónima, la llengua d'un poble (Volk) expressa les característiques pròpies del seu esperit (Geist) o el seu Volksgeist.
 
Hegel, inspirant-se possiblement en Montesquieu, aplica aquest terme a la consciència que un poble -com a manifestació col·lectiva i històrica de l'esperit-, té de si mateix, de ls seva hist˛ria, costums, dret, religiˇ, institucions, etc. Aquesta consciŔncia de si mateix és, al seu entendre, una manifestació particular i concreta de l'esperit universal (veure text). Montesquieu va utilitzar l'expressió «esperit general de les nacions», i els moviments nacionalistes han recorregut amb freqüència a aquest concepte.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.