Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Smith, Adam HIST.(1723-1790) `smith.wav', `play"]

Filòsof moral i economista escocès. Va néixer a Kirkaldy el 1723 i va morir a Edimburg el 1790. Defensor del liberalisme econòmic i de la filosofia del sentiment moral, és considerat com un dels fundadors de l'economia política clàssica.

Va ser professor de lògica i de filosofia moral a la universitat de Glasgow, on va succeir a Hutcheson, del que havia estat deixeble. Va ser rector de la dita universitat a partir de 1787, i va mantenir una estreta amistat amb Hume. Les seves primeres activitats al terreny de la filosofia l'orientaren vers un cert empirisme que, traslladat al terreny de la filosofia moral, el va conduir a la teoria del sentiment moral segons la qual la simpatia, entesa com a comunitat de sentiments amb el proïsme, és el fet fonamental de la consciència moral, en quant que és la que determina l'aprovació o reprovació de les accions alienes, de forma que la simpatia d'un observador imparcial és criteri de moralitat. El conjunt d'expectatives recíproques de simpatia vincula els individus i constitueix a la societat en un sistema de relacions interindividuals basat en els seus respectius intercanvis que, tanmateix, es basen en la llibertat.

Després d'un llarg viatge per França i Suïssa, en el que va entrar en contacte amb els economistes del corrent denominat fisiocràcia (encara que es va apartar dels fisiòcrates en considerar que és el treball humà el que produeix totes les riqueses), va orientar els seus estudis a la teoria econòmica i cap a l'estudi de les condicions d'equilibri, creixement i durada de l'economia industrial. En els seus estudis d'economia inicia la teoria del valor treball, posteriorment desenvolupada per David Ricardo (segons la qual, el valor d'un bé qualsevol està determinat per la quantitat de treball necessari per produir-lo), i que tanta influència va tenir en Marx.

La seva obra principal, que va obtenir una gran difusió i és una de les obres fonamentals del liberalisme econòmic i de l'economia política clàssica, és la Investigació sobre la natura i causes de la riquesa de les nacions (1776), en la qual reforça els fonaments de la teoria liberal de l'Estat entès com a mer àrbitre en les transaccions econòmiques, i critica les teories mercantilistes i fisiòcrates. Subordina el polític a allò econòmic i sustenta que el creixement econòmic augmenta la moralitat de les nacions, ja que els homes acreixen les seves riqueses i fugen de la necessitat, amb la qual cosa l'Estat apareix com la instància que recull aquesta moralitat.

Altres obres destacades són: Teoria dels sentiments morals (1759) i Esbós de la riquesa de les nacions (1776).

Enllaços externs:

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.