Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

forma substancial GEN.

Terme escolÓstic que designa un principi intrínsec i determinant de l'existència d'alguna substÓncia, que fa que aquesta sigui tal com Ús en la seva especificitat. ╔s a dir, es concep com un principi constitutiu de la substÓncia que la determina en la seva espŔcie, diferenciant-la de qualsevol altra. D'aquesta manera apareix també com causa formal que, tanmateix, també pot ser subsistent (en l'Escolàstica es concebia així els àngels, que són formes privades de cos) o informador (que pot ser inanimada o animada, i en aquest cas s'identificava amb l'Ónima). Es distingeix de la forma accidental perquè aquesta dóna una determinació suplementària a una substÓncia ja constituïda (per exemple, de manera accidental un home pot ser escriptor o músic, però només perquè ja prèviament és home).

Aquesta noció procedeix de la interpretació que van fer els filòsofs escolàstics del hilemorfisme d'Arist˛til, basat en la noció de forma com a essència necessària de les coses que tenen matŔria.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.