Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

transvaloració de tots els valors GEN.

Expressió encunyada per Nietzsche (Umwertung der Werte) per referir-se a la necessitat de, segons ell, canviar els falsos valors (transvalorar) que han dominat tota la cultura occidental des del moment que la filosofia socràtica, prosseguida pel platonisme, va posar la vida, allò terrenal, allò immanent i l'esdevenir en funció de la mort, allò suprasensible, allò transcendent i l'ésser etern. Des d'aquest moment es va trencar l'equilibri entre els aspectes apolĚlÝnis i dionisíacs que havien forjat les primitives bases de la cultura grega, i es van invertir els valors. En la seva Genealogia de la moral, per exemple, Nietzsche aplica el seu mètode geneal˛gic a l'estudi de l'origen d'aquesta inversió, i assenyala com les nocions de «bo» o de «noble» es van invertir. Aquesta inversió va arribar a la seva culminació amb el triomf del cristianisme (platonisme popular, l'anomena Nietzsche), que va engendrar una moral de ressentiment contra tot allò vital, una moral d'esclaus i febles; una moral de renúncia que posa tota la vida en funció d'un fals transmˇn. Els sacerdots, pastors d'un ramat d'esclaus, són els prototips d'aquesta inversió (veure text).

Aquest procés d'inversió iniciat a partir de S˛crates (encara que preparat prèviament per les filosofies que recelaven de les dades sensorials; veure text) engendra el nihilisme: negació de la veritat. Però la culminació d'aquest procés és la mort de Déu efectuada a partir de la Il·lustració. Aquesta situació engendra, d'una banda, l'aparició d'una moral de la pitjor mena, que té en l'«últim home» al seu màxim representant: aquell «pugó inextingible» que és el més menyspreable (veure text). Però, d'altra banda, engendra també la possibilitat de l'aparició de la superació de l'home amb l'adveniment del superhome. El desemmascarament dels falsos valors Ús l'aspecte positiu del nihilisme, i el superhome, vertader detenidor d'una moral de senyors, permet la transvaloraciˇ de tots els valors.

Termes relacionats

Bibliografia

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.