Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

S'anomena «potència» o «capacitat» el principi del moviment o del canvi que es dóna en un altre, o bé [en en el mateix que és canviat, però] en tant que un altre; per exemple, l'art d'edificar és una potència que no es dóna en el que és edificat, mentre que l'art de curar, sent potència, pot donar-se en el que és curat, però no en tant que és curat. [...]

Així doncs, la definició principal de la potència, en el seu sentit primari, serà: principi productor de canvi en un altre, o [en això mateix, però] en tant que un altre.

_______________________________________________________________

Aristòtil, Metafísica, V, 12, 1019a-1020a (Gredos, Madrid 1994, p. 234-237).
 
 
 

Versión en castellano

Se llama «potencia» o «capacidad» el principio del movimiento o del cambio que se da en otro, o bien [en lo mismo que es cambiado, pero] en tanto que otro; por ejemplo, el arte de edificar es una potencia que no se da en lo que es edificado, mientras que el arte de curar, siendo potencia, puede darse en el que es curado, pero no en tanto que es curado. [...]

Así pues, la definición principal de la potencia, en su sentido primario, será: principio productor de cambio en otro, o [en ello mismo, pero] en tanto que otro.

_______________________________________________________________

Aristóteles, Metafísica, V, 12, 1019a-1020a (Gredos, Madrid 1994, p. 234-237).

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.