Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Sibiuda, Ramon HIST. (? - 1436)

(El seu nom castellanitzat és Raimundo Sabunde i, en francès, Raimond de Sebond). Filòsof nascut a Barcelona cap al 1436. Va ser professor a la universitat de Tolosa del LLenguadoc des de 1434 fins a la seva mort, on va ensenyar arts, medicina, teologia i dret canònic.

Encara que partia de la tradició agustiniana i va estar influenciat per Anselm d'Aosta (arquebisbe de Canterbury), Bernart de Claraval i Joan Fidanza (sant Bonaventura), va intentar elaborar una filosofia de la religió, més que una religió filosòfica o teologia natural. En cert sentit va voler també unir la filosofia de Ramon Llull amb la de Nicolau de Cusa, i Va intentar enquadrar les idees medievals en el marc innovador de les tendències humanistes a través d'una harmonització de la raˇ i la fe, partint de la tesi segons la qual l'observació de la natura permet per si mateixa arribar al coneixement de les veritats revelades, sense necessitat de recórrer a les Escriptures. Va atacar la filosofia escolÓstica pel seu excessiu ús del principi d'autoritat.

El seu pensament va tenir una gran influència durant els segles XV al XVII. Va ser comentat per Pico della Mirantdola i va influir decisivament en Montaigne, qui va traduir les seves obres i va dedicar la segona part dels seus Assajos a elaborar una Apologia de Raimond de Sebond. Pascal va trobar en les obres de Sibiuda la inspiració del seu pari (aposta). El Concili de Trento va condemnar les seves obres en considerar-les excessivament naturalistes. L'obra principal de Sibiuda és el seu Scientia libri creaturarum seu nature seu líber de homine, conegut també com Theologia naturalis seu líber creaturarum, que va ser resumit per Pierre Dorland amb el títol Viola Animae i adaptat per Joan Amorós Commeni el 1661, com Oculus fidei.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.