Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Khaldún, Ibn (1332-1395) HIST.

Historiador, sociòleg i filòsof d'origen tunisenc. La seva família, originària de l'Iemen, havia viscut a Espanya, però després de la caiguda de Sevilla van emigrar a TunÝsia, on va néixer Ibn Khaldún. Va passar la seva infància a Tunis, encara que més tard va marxar a Fes. Les diverses rivalitats polítiques li van fer refugiar-se en la petita aldea de Quelat Ubn Salama, a Algèria, on va escriure la Muqaddimah, primer d'una sèrie de volums d'una vasta història mundial (Kitab al-Ibar). Posteriorment es va instal·lar a Egipte, on va viure la major part de la seva vida com a filòsofs i historiador de gran prestigi. L'originalitat de l'enfocament d'Ibn Khaldún com a historiador el converteix en un dels més importants fil˛sofs de la història i en un dels fundadors de la sociologia.

Posa especial èmfasi en l'estudi dels fets psicològics, econòmics, socials i culturals que contribueixen al desenvolupament de les civilitzacions i al desplegament de la història, centrada en un procés de dinàmica de grups, els sentiments del qual (al-Asabiyya) originen l'enlairament i desenvolupament de les civilitzacions. Segons ell es donen cicles, que va contribuir a aclarir, d'ascens i caiguda de les civilitzacions. El seu enfocament social, econòmic, ambiental i psicològic de la història van donar lloc a la fundació de la Umranyat (sociologia). També és destacable la seva obra coneguda com Al-Tasrif, que inicia una nova tradició en l'escriptura autobiogrÓfica.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.