Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

domini LÒG.

En general, noció pròxima a univers de discurs. En lògica de predicats, conjunt d'objectes a què es refereix un predicat, i que se suposa no buit. El predicat és, així, aquella propietat que s'afirma d'un conjunt no buit. El domini del predicat «x és amant de la música clàssica» és el conjunt d'individus dels quals es pot afirmar amb sentit la propietat de ser amant de la música clàssica, o el conjunt d'objectes que poden ocupar el lloc de la funció de predicat. L'extensió del predicat és el conjunt de tots els objectes del domini que fan vertader l'enunciat.

En les relacions de predicats poliàdics, el domini és el conjunt d'individus que ocupen el primer lloc del parell ordenat (referent), per als quals hi ha almenys un element del segon membre del parell (relat) que fa vertadera la relació. Així, en «x és pare de y» x, y, el domini, subconjunt de l'abast (tots els elements referents), està format pel conjunt de tots els elements primers del parell (tots els x) que exerceixen o han exercit la funció de pare. El codomini, o el domini convers, és el conjunt dels elements segons del parell, subconjunt al seu torn del rang (tots els y), constituït per tots els termes del segon membre del parell (relats) per als quals hi ha almenys un referent que fa vertadera la relació. En el cas citat, els individus que són fills, això és, en aquest cas tots els humans. La suma lògica de domini i codomini constitueix el camp. L'extensió d'una relació diàdica és el conjunt format pels parells d'individus que fan vertader el seu enunciat.

 
 
En l'univers de discurs dels homes, la relació «ser marit de» determina les següents classes:
- Domini: els homes casats
- Codomini: les dones casades
- Camp: tots els casats
 
Mentres que en l'univers de discurs dels homes, la relació «ser de la mateixa espècie que» determina la igualtat de classes entre domini, codomini, camp i univers.
 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.