Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Twardowski, Kazimierz (1866-1938) HIST.

Filòsof polonès, fundador de l'escola de Lvov-Varsovia. Va néixer a Viena, i en la universitat d'aquesta ciutat va ser alumne de Brentano. El 1891 va obtenir el doctorat en filosofia, alhora que va prosseguir estudis de matemàtiques i física en l'estimulant ambient que va donar lloc al Cercle de Viena. El 1895 va obtenir una plaça a la universitat polaca de Lvov, on va començar una rica activitat intel·lectual que va convertir-lo en el màxim animador de la filosofia polonesa contemporània, i inspirador d'una fructífera tradició lògica i filosòfica. Va ser el creador de diverses institucions culturals, com el Seminari Filosòfic Polonès, fundat el 1897, la Societat Polonesa de Psicologia Experimental, creada el 1901, o la Societat Filosòfica Polonesa, fundada el 1904, que continua sent activa en l'actualitat.

El seu pensament, fortament influït per Brentano, es va dirigir inicialment a l'estudi de l'aristotelisme i la filosofia escolàstica, encara que gradualment va abandonar els aspectes més psicologistes del brentanisme, ocupant la seva filosofia un lloc intermedi entre la tradició brentanista austríaca i la fenomenologia de Husserl. Aquesta crítica al psicologisme es va plasmar en la seva obra de 1898, Imatges i conceptes, on critica la concepció de Hume que fa de les idees una simple reelaboració d'impressions (internes o externes), i les concep més aviat com a entitats en si mateixes fruit d'un acte original de síntesi. Va aclarir, en un procés d'anàlisi semàntica que tindria una important continuació a l'escola de Lvov-Varsovia, la distinció entre l'acte d'un fenomen psicològic i la seva representació.

D'altra banda, i a diferència de la posició radical del Cercle de Viena, Twardowski va assenyalar que els conceptes metafísics no són simplement no científics, sinó que, encara que freqüentment són de natura precientífica, tenen autèntic sentit i poden arribar a convertir-se en problemes científics quan són incorporats a nous desenvolupaments de la ciència. En aquest sentit va defensar la filosofia com «ciència de la ciència».

La inspiració aristotèlica heretada de Brentano es reflecteix en la seva actitud de realisme objectivista que va afavorir el desenvolupament de la noció de veritat com a correspondència, que va culminar en la teoria semàntica de la veritat de Tarski.

Entre els pensadors més destacats de l'escola de Lvov-Varsovia inspirada per Twardowski es troben, entre d'altres: Ajdukiewicz, Kotarbinski, Chwistek, Lesniewski, Lukasiewicz i Tarski.

Altres obres: Idea i percepció, 1892; Sobre la doctrina del contingut i l'objecte de les representacions, 1894; Escrits filosòfics, 1927; Assajos, 1938.

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.