Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Chwistek, Leon (1884-1944) Hist.

Lògic polonès vinculat a l'escola de Varsòvia. Va néixer en Zakopane i va estudiar lògica, filosofia i matemàtiques a Cracòvia, estudis que va compaginar amb la seva dedicació a les belles arts. Es va doctorar el 1906, i va obtenir una beca que li va permetre ampliar estudis a l'estranger. Va assistir a cursos impartits per Hilbert i per Poincaré. Després de la Primera Guerra Mundial va obtenir una plaça com a professor a la universitat de Cracòvia i el 1930 va obtenir una càtedra a la universitat de Lvov, on va ensenyar fins al comenšament de la Segona Guerra Mundial, moment en quŔ va emigrar a la Uniˇ SoviŔtica, on va prosseguir la seva investigaciˇ i va exercir una activitat polÝtica de tipus leninista al Cercle Polonès de Moscou. En filosofia va ser un decidit partidari de les tesis marxistes i de la lluita contra la metafísica irracionalista tan en voga en la seva època. Però la seva activitat principal es va desenvolupar en l'àmbit de la lògica, on, basant-se en Russell, va estudiar el principi de no contradicció i la teoria de tipus orientada a eliminar la paradoxa de la teoria de classes. Va criticar l'ús d'axiomes d'existència en lògica i matemàtiques. El seu treball com a lògic el va acostar a les posicions dels autors que formaven el cercle de Lvov-Varsovia, com Ajdukiewicz, Lesniewski, Kotarbinski, Tarski, Lukasiewicz i altres, encara que la seva personalitat excèntrica i antiacadèmica el va allunyar del cercle pròpiament dit.

Entre les seves obres destaquen: La pluralitat de realitats (1921), Els límits de la ciència: metodologia de la lògica i de les ciències exactes (1935), Mètode general de les ciències positives (1946) i L'esperit de la semàntica (1946). El 1986 es va publicar la correspondència que va mantenir amb Russell.

 


Una de les pintures de Leon Chwistek


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.