Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Sánchez Vázquez, Adolfo HIST.

Filòsof mexicà, nascut a Algeciras, Cadis, el 1915. Estudia a l'Universitat Central de Madrid i milita en les joventuts comunistes d'Espanya; participa en la Guerra Civil espanyola contra el feixisme, primer com a director de l'òrgan oficial de la Joventut Socialista Unificada i, després, com a combatent en el mateix front de batalla. El 1939, passa a territori francès i poc després s'exilia a Mèxic, arribant a Veracruz amb el vaixell «Sinaia», que portava la primera expedició col·lectiva dels exiliats espanyols. Estudia filosofia amb José Gaos, ensenya en la Facultat de Filosofia i Lletres a partir de 1955 i, amb la seva docència, contribueix a la formació de diverses generacions de professors i investigadors llatinoamericans. Impulsat per les seves preocupacions humanistes, es converteix en marxista teòric i publica Les idees estètiques de Marx (1965) i Filosofia de la Praxi (1967), la seva obra fonamental.

La seva reflexió sobre el marxisme se centra sobretot en els àmbits de l'estètica, l'ètica i la praxis marxista. Amb motiu del seu 80è aniversari, la Facultat de Filosofia i Lletres de la UNAM va editar, el 1995, dos llibres d'homenatge: Els treballs i els dies, coordinat per Federico Álvarez, recull semblances i entrevistes: Entorn de l'obra d'Adolfo Sánchez Vázquez, coordinat per Gabriel Vargas Lozano, reuneix quaranta assajos de diversos autors de diversos països sobre l'obra del filòsof.

Veure filosofia llatinoamericana.

Bibliografia
 
  • Las Ideas Estéticas de Marx (1965)
  • La Filosofía del Pragmatismo (1967)
  • Rousseau en México (la filosofía de Rousseau y la ideología de la independencia) (1969)
  • Ética (1969)
  • La Estética del Marxismo (1970)
  • Antología. Textos of Estética y Teoría del Arte (1972)
  • Del Socialismo Científico al Socialismo Utópico (1975).
  • Poesía, (2005)

Enllaços externs

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.