Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Molinos, Miguel de (Muniesa, Terol, 1628 - Roma, 1696) HIST.

Místic espanyol. Format a València, va ser ordenat sacerdot i es va doctorar en teologia. Es va traslladar a Roma el 1663 on es donaria a conèixer com a cap visible d'una nova corrent de l'espiritualitat catòlica, la que vindria a anomenar-se després quietisme. Aquest enfocament està recollit en els seus dos principals obres, la Guia espiritual (1675) i la Defensa de la contemplació (1680). La Guia va aconseguir gran èxit: va ser publicada en espanyol, llatí, i traduïda a diverses llengües (anglès, alemany, italià, neerlandès); però la segona edició ja no va poder publicar-se en vida de l'autor, per estar sotmès a la sospita teològica. Aquestes sospites van culminar en la condemna de Molinos pel Sant Ofici l'any 1687, per la que va ser reclòs a la presó fins a la seva mort.

La proposta de Molinos ha d'emmarcar-se en la tradició de l'anomenada espiritualitat del recolliment, tradició a què pertanyen també els anomenats dexados i enllumenats, objecte també de nombroses condemnes. Però, de fet, aquesta espiritualitat no s'allunya substancialment de la promoguda per la tradició mística, per exemple per Sant Joan de la Creu. Des del punt de vista teològic, la condemna a Molinos i la polèmica que l'envolta il·lustra la confrontació en el segle XVII entre dos modes de l'espiritualitat, la meditació enfront de la contemplació. Però la seva significació va més enllà d'un simple episodi de l'heterodòxia espiritual. Amb Molinos, igual que amb la condemna de Fénelon a França (1699), es descarta un mode alternatiu d'aproximació a la interioritat del subjecte, justament en el segle de l'enllumenament del subjecte modern al mode cartesià. El quietisme de Molinos, doncs, assenyala un moment de crisi de la modernitat, just en els seus inicis, quan s'afirma la preeminència del subjecte. La seva dissolució -que és el que proposa la tradició mística i, amb ella, Molinos- és una proposta que no sembla tolerable als ulls d'una modernitat incipient ni als ulls d'una Església més bolcada en els modes discursius de l'espiritualitat.

La influència de Molinos i el quietisme queda soterrada en el segle XVIII, però les seves publicacions a Europa influeixen en certs cercles del pietisme protestant i arriba fins a la gènesi del romanticisme. També el quietisme ha estat comparat amb les filosofies orientals, la qual cosa ha estimulat certa reflexió sobre els modes de la interioritat.

(Col·laboració d'Albert Ribas Masana)

Bibliografia
 

Molinos, Miguel de, Defensa de la contemplación. Ed. de E. Pacho, FUE / Univ. Pontificia de Salamanca, Madrid 1988.

Molinos, Miguel de, Guía espiritual. Ed. de J.A. Valente, que incluye su Ensayo sobre Miguel de Molinos, Barral, Barcelona 1974.

Molinos, Miguel de, Guía espiritual. Fragmentos. Ed. de J.A. Valente, Alianza, Madrid 1989.

Moreno Rodríguez, Pilar, El pensamiento de Miguel de Molinos. FUE / Univ. Pontificia de Salamanca, Madrid 1992.

Tellechea Idígoras, J. Ignacio. Molinosiana. Investigaciones históricas sobre Miguel de Molinos. FUE, Madrid 1987.

 

Enllaços externs:

http://es.wikipedia.org/wiki/Miguel_de_Molinos

http://inicia.es/de/aribas/molinosc.html

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.