Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Arenal, Concepción (1820-1893) HIST.

Sociòloga espanyola, nascuda en El Ferrol. Ansiosa de saber, en una època en què no es permetia a les dones el seu ingrés a l'universitat, es disfressava d'home per poder assistir a les classes. Va tractar Francisco Giner dels Rius, fundador de la Institució Lliure de l'Ensenyament, es va relacionar amb el moviment krausista i va escriure sobre temes de política i societat, amb un plantejament avançat en una època conservadora (revolució de 1866 i Restauració). Va defensar els drets de les dones, sobretot a l'educació. Les seves principals obres són: La dona de l'avenir (1884), El visitador del pres (1891) i La condició de la dona a Espanya (1892). Encara que el seu entusiasme per la causa femenina va ser decreixent, és considerada justament una de les primeres feministes espanyoles, contemporània de sufragistes anglosaxones com Elisabeth Cady Stanton i Lucy Stone. Va ser anomenada el 1860 visitadora de presons per a dones, càrrec creat exprofés per a ella. Més tard va ser inspectora de Casas de Correcció de dones.

Obres:

Obras completas, ed. por Victoriano Suárez, Rivadeneyra, Madrid 1894-1913.

La mujer del porvenir, Hymsa, Barcelona 1869; también en vol. IV de sus Obras completas, junto con La mujer de su casa.

La emancipación de la mujer, Júcar, Madrid 1974.

 

Versión en castellano
 
Arenal, Concepción (1820-1893) HIST.
 
Socióloga española, nacida en El Ferrol. Ansiosa de saber, en una época en que no se permitía a las mujeres su ingreso en la universidad, se disfrazaba de hombre para poder asistir a las clases. Trató a Francisco Giner de los Rios, fundador de la Institución Libre de la Enseñanza, se relacionó con el movimiento krausista y escribió sobre temas de política y sociedad, con un planteamiento avanzado en una época conservadora (revolución de 1866 y Restauración). Defendió los derechos de las mujeres, sobre todo a la educación. Sus principales obras son: La mujer del porvenir (1884), El visitador del preso (1891) y La condición de la mujer en España (1892). Aunque su entusiasmo por la causa femenina fue decreciendo, es considerada justamente una de las primeras feministas españolas, contemporánea de sufragistas anglosajonas como Elisabeth Cady Stanton y Lucy Stone. Fue nombrada en 1860 visitadora de prisiones para mujeres, cargo creado ex profeso para ella. Más tarde fue inspectora de Casas de Corrección de mujeres.

Obras:

Obras completas, ed. por Victoriano Suárez, Rivadeneyra, Madrid 1894-1913.

La mujer del porvenir, Hymsa, Barcelona 1869; también en vol. IV de sus Obras completas, junto con La mujer de su casa.

La emancipación de la mujer, Júcar, Madrid 1974.

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.