Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Conway, Anne Finch (1631-1679) HIST.

Filòsofa anglesa. Filla d'Heneage Finch, Speaker de la Cambra dels Comuns, i d'Elisabeth Cradock Finch. Va néixer una setmana després de la mort del seu pare. Es va educar en la seva pròpia casa, on va aprendre llatí, grec i hebreu, i on ja va donar mostres d'una gran curiositat intel·lectual que van cridar l'atenció al filòsof Henry More, un dels més destacats membres del cercle dels platònics de Cambridge que havia estat tutor d'un germà d'Anne. Durant gran part de la seva vida, fortament marcada per la malaltia i prolongats dolors de cap, Anne va mantenir una intensa relació epistolar amb More, especialment dedicada a l'estudi de la filosofia de Descartes, a la que criticava el seu mecanicisme incompatible amb la religió. A partir de l'estudi del cartesianisme Anne es va interessar per la cÓbala i finalment pel quaquerisme. El 1651 es va casar amb Edward Conway. Els seus prolongats dolors de cap, que desafiaven qualsevol remei conegut i que fins i tot la van portar a França per practicar-li una trepanació -que finalment no es va realitzar-, van ser una font important de les seves reflexions filosòfiques, especialment del seu intent de fonamentar una teodicea capaç d'explicar la compatibilitat entre un Déu totpoderós i bondadós amb l'existència del mal, la malaltia i les desgràcies del món. A més del seu interès pel cartesianisme, Anne Finch Conway va estudiar i va avaluar críticament el pensament de Hobbes i Spinoza, i el mateix Leibniz confessa haver estat influït per les seves reflexions i fins i tot és possible que li hagués suggerit el terme m˛nada.

Va col·laborar amb diversos autors en diverses obres i articles, però només es va publicar p˛stumament una única obra seva, Els principis de la filosofia antiga i moderna, escrita entre 1671 i 1675, i publicada inicialment en llatí el 1690, encara que l'original estava escrit en anglès.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.