Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

acció social SOCIOL.

Terme usat en les ciències socials, que s’aplica a la conducta humana quan es considera social. Es considera que una conducta és social quan és intencional: quan està dotada d’un sentit o significat subjectiu, i es du a terme per influir en altres persones a fi d’interaccionar amb elles. El que confereix sentit a una acció humana i li dóna entitat social és, per consegüent, la intencionalitat de l’agent o actor social.

 

Max WeberMax Weber, un dels autors que han definit i utilitzat aquest concepte, considera que la sociologia consisteix precisament en l’estudi d’aquelles accions que traslluen exteriorment una intencionalitat interior, i considera que la realitat social no és més que un entramat d’aquestes mateixes accions intencionals; en aquesta perspectiva, l’acció social és justament l’objecte d’estudi de la sociologia. A la proposta de contemplar bàsicament d’aquesta manera la realitat social es l’anomenada teoria de l’acció social, teoria metodològicament oposada a l’alternativa de basar l’estudi de la societat en les estructures socials. Per a Weber, el caràcter social de l’acció prové del sentit d’interacció que li imprimeix la consciència subjectiva de l’individu (veure text), mentre que, per a Émile Durkheim, el caràcter social correspon més aviat de la «consciència social», o manera de ser pròpia de la societat, que pressiona sobre la consciència de l’individu, i li transmet les seves característiques (veure text). Georg H. Mead ha relacionat aquesta noció amb l’aparició del concepte de sí mateix, o self, producte de la interacció social i el reflex, o imatge, dels altres en un mateix. Kurt Lewin (1890-1939), autor de la teoria del «camp social», ha estudiat la conducta social, desenvolupament de la d’acció social, com a funció de la personalitat i l’entorn [segons la fórmula C= f (PE), on C: conducta, P: personalitat i E: entorn]. Talcott Parsons, un dels principals sociòlegs moderns, va reelaborar una teoria general de l’acció, basada en aquesta noció fonamental d’acció social, en la seva obra L’estructura de l’acció social (1937) i en Cap a una teoria general de l’acció (1951).

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.