Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

DOCUMENT NO REVISAT

afàsia GEN. / PSICOL.

(del grec NVF4H, phasis, llenguatge parlat, i la partícula negativa a: privació del parla) Segons els escépticos grecs, resultat que porta l'abstenció o suspensió del judici (¦B@PZ, epokhé), d'on se segueix primer el silenci (aphasia), o el no opinar sobre res, i després la ataraxia, o tranquil·litat de l'ànim.

PSICOL. En psicologia, terme utilitzat per l'anatomista francès Broca per referir-se a una disfunció del llenguatge, que es caracteritza per un trastorn adquirit (i no evolutiu) del parla, produït per una lesió localitzada en àrees associatives del córtex cerebral de l'hemisferi dominant (en un 97% de la gent, destra o esquerrana, l'esquerre), amb manifestacions expressives i/o receptives. Es distingeix entre afàsia motora o d'expressió (incapacitat de pronunciar una paraula) i afàsia sensorial o de comprensió (incapacitat de reconèixer una paraula). Una lesió d'origen traumàtic dóna origen a afàsies de divers tipus i gravetat: si es lesiona l'àrea superior (córtex motor), l'anomenada zona motora del llenguatge, es produeix una afàsia temporal; si es lesiona l'àrea de Broca, al lòbul frontal esquerre, es produeix una afàsia d'expressió més duradora; si la lesió és en l'àrea de Wernicke, als lòbuls temporals i parietals, cap a la part posterior de la cissura de Silvio, en l'anomenada zona perceptiva del llenguatge, es produeix una afàsia de comprensió del llenguatge oral i escrit, que pot ser permanent. Hi ha afàsia de conducció, quan es lesiona la zona específica que uneix l'àrea de Broca amb la de Wernicke: el malalt comprèn el llenguatge però no pot expressar-se amb sentit.

Veure cervell.

En els gràfics següents s'indiquen algunes de les àrees del llenguatge

{ewc MVBMP2, ViewerBmp2, [caption="\pc;bRepresentaciones corticals. A) cara externa de l'hemisferi esquerre. \lB) cara interna de l'hemisferi dret. "]!cervell5.bmp}

{ewc MVBMP2, ViewerBmp2, [caption="\pc;bHemisferio cerebral esquerre (cara externa), amb la representació somatotópica en l'àmbit de l'àrea sensitiva somàtica i l'àrea motora. S'indiquen les zones corticals del llenguatge les lesions de les quals originen formes d'afàsia."]!aprenent.bmp}

(Pres de L. Ancona (dir.), Enciclopèdia temàtica de psicologia, 2 vols., Herder, Barcelona 1980, vol. II, p 736s)

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.