Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

sentit GEN.

(del llatí sensus, de sentire, percebre pels sentits o per la intel·ligència) Té sentit el que és capaç de ser percebut pels sentits o per la ment; pròpiament el que pot ser comprès. La ciència en general no és una altra cosa que una comprensió o interpretació (de les regularitats dels fenòmens) del món; i el llenguatge -«món» dels signes- no és sinó un sistema de signes, dels quals s'estudia el seu significat. La clàssica «pregunta pel sentit» es dirigeix, no cap als fenòmens del món ni cap als signes del llenguatge, sinó pròpiament a coses, conjunts de coses o processos poc susceptibles de ser tractats científicament, com, per exemple, el món en el seu conjunt, l'home, la vida, la història, la mort, etc. Per a aquests casos, es percep sentit si cadascuna d'aquestes coses pot ser inscrita en una sèrie ordenada de causalitats (que expliquen la seva raó de ser), o de finalitats (que expliquen la seva relació a un fi); si hi ha per a tot això resposta a les preguntes per què? o per a què?

De totes maneres, rigorosament parlant només tenen sentit les accions humanes, és a dir, aquells actes realitzats per un agent (individu, grup o agent impersonal) lliure i voluntàriament. Aquesta acció depèn fonamentalment de les creences, coneixements o sabers de l'agent, i dels fins o propòsits que persegueix, i el sentit d'aquesta acció consisteix a poder conèixer els dits fins. Les accions humanes són classes d'esdeveniments, com ho són els successos (les caiguda d'un llamp, per exemple) o els processos (la pujada de la marea, per exemple) naturals, però només les accions humanes tenen sentit, mentre que els esdeveniments naturals manquen d'ell. Per això, els actes humans es poden comprendre (i, de vegades, explicar), mentre que els esdeveniments físics només es poden explicar.

La pregunta pel sentit d'algunes d'aquestes coses pot constituir un problema filosòfic.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.