Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

realisme científic EPIST.

Punt de vista en filosofia de la ciència, segons el qual les ciències descriuen realment un món independent de la ment humana, de manera que a les teories i als termes teòrics els corresponen entitats existents (veure text). El principal argument en què es funda és que se suposa que les teories tenen caràcter d'explicació científica; molts científics creuen que els nexes causals entre els fenòmens constitueixen la principal de les explicacions. L'opinió directament oposada és el instrumentalisme, d'acord amb el qual les ciències pròpiament només prediuen el succeir dels fenòmens, per a la qual cosa basta suposar que les teories són merament càlculs adequats o instruments de predicció. L'instrumentalisme no nega que la realitat pugui descriure's mitjançant enunciats observacionals, sinó que això pugui fer-se mitjançant enunciats teòrics, lleis o predicats referits a entitats no observables.

H. Putnam defensa un realisme moderat, que denomina «realisme intern», que exigeix que tota afirmació de tipus realista tingui sentit només dins una teoria determinada.
 
 

Veure també:
real/ realitat
realisme crític
realisme ingenu

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.