Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

quinta essència GEN.

En la cosmologia aristotèlica, la quinta essència o "Æ2ZD és el cinquè element constitutiu de les esferes suprallunars. En l'actualitat, aquest terme s’utilitza per designar el principi més actiu o fonamental d’una cosa, o l’aspecte més important o essencial d'una determinada qualitat.

Aristòtil

En el Tractat sobre el Cel, Aristòtil considera l'"Æ2ZD (aither o èter) com la substància que forma els astres i, en general, les esferes suprallunars dels cels. Sobre això insisteix a Peri philosophías, on assenyala que, a més dels quatre elements d'Empèdocles: terra, aigua, aire i foc, que componen tots els cossos de l'esfera sublunar, aquest "Æ2ZD seria la quinta essència, que compondria les esferes suprallunars.

Aquesta quinta essència es diferencia dels quatre elements per la seva incorruptibilitat i inalterabilitat. Sota la influència de la tesi aristotèlica, també durant l'Edat Mitjana, s’entenia com la substància més pura i subtil que forma els cossos celestes. D’altra banda, segons Ciceró, també es pot entendre per quinta essència l’element que compon el ànima, i això, segons ell, explicaria el fet que estigui sempre sotmesa a un moviment etern i perpetu. En la tradició alquimista, la quinta essència era l’extracte corpori d’alguna substància obtingut mitjançant l’anàlisi alquímic, que separava l’element dominant dels altres elements que formaven l'esmentada substància. Paracels afirmava que en la quinta essència s’ocultaven els arcans, força ocultes que operen en els minerals, en els vegetals i, especialment, en les pedres precioses. Generalment, la quinta essència d’una substància era un producte líquid obtingut per l’acció de les substàncies «esperitoses» (alcohòliques) sobre productes orgànics vegetals, animals i minerals.

 

Veure èter.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.