Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

psique GEN.

(del grec RLPZ, psykhé, que generalment es tradueix per ànima, encara que, com el terme pneuma, es relaciona amb l’aire, el buf o l’alè)

Amor i PsiquePer a Homer la psique s’identificava amb l’últim alè que assenyala el trànsit a la mort. En general, aquesta noció estava íntimament unida a la de vida, perquè la psique és pròpia només dels éssers vius (o animats), encara que, en tant que principi vital, no ha de confondre’s amb el que és mental. Aquesta identificació entre psique, ànima, ment i consciència, va començar a donar-se, especialment, a partir de Sòcrates, ja que aquest pensador considerava, com ja abans ho havien fet els pitagòrics, la possibilitat de la separació entre la psykhé i el soma o cos. Aquest dualisme es va reforçar amb Plató, encara que va ser rebutjat per Aristòtil, per a qui la psique no pot existir sense el cos, de la mateixa manera que no pot existir una forma que no sigui forma d’una matèria. Tant els atomistes com els estoics, basant-se en la seva concepció pansomàtica, sustentaven que la psique és de natura corporal, encara que no material, i la consideraven com un cos extremadament subtil que, a més a més, segons els estoics, es barreja íntimament amb la matèria vivificant-la (veure pneuma).

El cristianisme va destacar l’aspecte espiritual de la psique, entesa ja plenament com a ànima, i el dualisme esbossat pels pitagòrics i prosseguit per Sòcrates i Plató es va reafirmar amb la filosofia de Descartes. Per a més informació veure ànima.

Ja que el terme psicologia deriva de psique, etimològicament, aquesta ciència seria l’estudi de l’ànima, però entesa no en el sentit originari de principi vital (o fins i tot hilozoísta, com defensaven els milesis), sinó, des de la perspectiva que identifica allò psíquic amb el que és mental. Des d’aquest punt de vista, l’estudi de la psique involucra el problema de les relacions entre ment i cos.


termes relacionats amb ment / mental

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.