Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Haeckel, Ernst (1834-1919) HIST. `haeckel.wav', `play"]

Biòleg alemany i darwinista convençut. Va néixer a Potsdam i va desenvolupar la seva activitat científica com a professor de zoologia a la Universitat de Jena. Va formular, basant-se en part en els estudis embriològics de Fritz Müller, la llei biogenètica segons la qual l'evolució de l'individu (ontogènesis) reprodueix l'evolució de l'espècie (filogènesi): «l'ontogènesi, és a dir, el desenvolupament de l'individu, és una breu i ràpida recapitulació de la filogènesi o evolució de l'estirp a què pertany, dels precursors que formen la cadena dels progenitors de l'individu mateix, repetició que està determinada per les lleis de l'herència i de l'adaptació». Va ser un dels màxims representants del darwinisme alemany, encara que influenciat per la filosofia de la natura de Goethe, la qual cosa el va conduir a la formulació d'un materialisme sui generis en el que donava cabuda al panteisme.

A partir dels seus estudis biològics, elabora una filosofia de la natura i de l'home de caràcter hilozoísta, monista i materialista, ja que per a Haeckel tots els fenòmens naturals estan subjectes a les lleis de l'evolució, i tota realitat, sigui viva o no, està dotada de moviment. L'única i vertadera llei còsmica és «la llei de la substància, que comprèn la llei química de la conservació de la matèria, i la llei física de la conservació de l'energia». Així, «la matèria , en tant que substància extensa infinita, i l'esperit, o energia, en tant que substància que sent i pensa, són els dos únics atributs o propietats fonamentals de l'omnicomprensiva substància universal».

La morfologia, la física i la química formen el nucli de la filosofia de la natura, i s'ocupen respectivament de la forma, la força i la matèria. Aquestes tres ciències s'integren en la filosofia de la natura, que estudia a aquesta en el seu conjunt i la pensa a partir de l'experiència del pensament. La matèria i el moviment, la força i la consciència, no tenen un origen en sentit estricte, ja que són els únics atributs d'una única substància, i l'aparent finalisme de la natura és simplement obra de l'evolució. D'aquesta manera s'oposa a tota forma de dualisme psicofísic, al vitalisme i a tota explicació transcendent.

Entre les seves obres destaquen: Morfologia general dels organismes, 1866; Història natural de la creació, 1868; Antropogènesi, 1874; Ciència i doctrina lliures, 1878, i Els enigmas de l'Univers, 1899.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.