Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

pensament prelògic ANTROP.

Tesi sostinguda per l'antropòleg francès Lucien Lévy-Bruhl, qui, basant-se en una abundant documentació etnogrÓfica, va afirmar en Les funcions mentals de les societats inferiors (1910), i en La mentalitat primitiva (1922), que el pensament primitiu no és un estadi inferior del pensament racionalista civilitzat. Segons ell, ambdós es diferencien pel fet que el primer no es basa en els principis lògics tal com els entén el pensament racional civilitzat, sinó que es basa en el principi de participació. El pensament de les cultures faltades d'escriptura viola aparentment les nostres regles lògiques, i no es basa en el principi de no contradicció, però no per això deixa de tenir coherència. Es tracta d'una altra coherència, en la que els somnis o els presagis, per exemple, participen d'un sistema mental que, segons Lévy-Bruhl és comú a tots els pobles Ógrafs. Aquest pensament està ordenat segons el principi de participació i, en ell, no hi ha cap diferència entre natural i sobrenatural (com ho proven els estudis de les creences magicoreligioses dels pobles primitius, si l'esmentat estudi es fa des de la perspectiva emic). Amb aquesta tesi, Lévy-Bruhl manifestava el punt de vista de l'altre en exposar la que, segons ell, és una radical heterogeneïtat entre la mentalitat primitiva dels pobles faltats d'escriptura, i la mentalitat moderna. Aquella no és un estadi inferior sinó, simplement, distint. Posteriorment, Lévy-Bruhl va corregir i va rectificar en part aquesta tesi, assenyalant que la diferència de característiques entre el «ànima primitiva» i el pensament més desenvolupat no és una diferència de natura, sinó de grau.

També l'etnòleg Lévi-Strauss assenyala aquesta diferència de grau, agrupant els caràcters del pensament primitiu sota el nom de «pensament salvatge», i assenyalant que aquest es regeix per una lògica de les qualitats sensibles que origina una ciència del concret. No obstant això, segons Lévi-Strauss (El pensament salvatge,1962), Lévy-Bruhl es va deixar portar per un excessiu èmfasi posat en l'anàlisi dels aspectes més emocionals de la mentalitat primitiva, que li va impedir adonar-se que aquest tipus de pensament també incorpora les mateixes funcions lògiques de la mentalitat moderna. En les catalogacions de fenòmens naturals efectuades en les classificacions totèmiques apareixen, segons Lévi-Strauss, les mateixes estructures lògiques que en qualsevol classificació pròpia de la mentalitat moderna, i fins i tot els mites revelen una lògica estructurada.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.