Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

peripatètics HIST.

Etimològicament significa els passejants, i amb aquest apel·latiu són coneguts els alumnes i seguidors d'Aristòtil, pel fet que a la seva escola, el Liceu, hi havia un perípatos (passeig cobert) en el que, segons es diu, Aristòtil impartia les seves classes mentre passejava. Aquest terme no s'usa per referir-se als aristotèlics, en general, sinó només per designar els aristotèlics de l'antiguitat que van desenvolupar el seu pensament en connexió amb el Liceu, és a dir:

a) als deixebles directes d'Aristòtil i de Teofrast. Aquests formen la primera generació. Entre ells es troben Eudem de Rodes, Aristoxen de Tàrent i Dicearc de Messina, i també Estratˇ de LÓmpsac.

b) La segona generació s'obre en l'època en que va ser escolarca Licó de Laodicea i, a més d'ell, són destacables Aristó de Queos i Critolao.

c) Entre els peripatètics del tercer període són importants Andr˛nic de Rodes, que va fer una recopilació dels escrits d'Aristòtil, i Alexandre d'Afrodísia, els comentaris del qual a la filosofia d'Aristòtil van exercir una gran influència.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.