Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

percepte PSICOL.

(del llatí perceptum, allò que s'ha conegut per la percepció) O procés perceptual. És el resultat de l'activitat d'un organisme que percep. Suposa un procés fisiològic de sensaciˇ i un procés psíquic d'elaboració i interpretació d'allò que s'ha sentit a manera d'objecte percebut. La psicobiologia determina en el cervell una àrea cortical primària de recepció passiva de la sensació, posem per cas de l'òrgan de la vista, sotmesa a l'acció d'altres àrees neuronals, secundàries i terciàries, també del c˛rtex, encarregades de la interpretació del missatge sensorial. El percepte és resultat de l'especificitat, complexitat i estructura de totes aquestes àrees: de la manera com se «sent» i la manera com se «percep».

Els perceptes constitueixen patrons del sistema neurosensorial dels diversos animals, inclòs l'home en el seu estadi preconceptual (el nen), amb els que l'organisme reconeix i identifica un conjunt d'estímuls sensorials, que se li presenten en situacions diverses de percepció, com pertanyents a la mateixa forma o objecte perceptiu. Amb ells, els animals o els nens, que no recorren encara a conceptes, poden reconèixer objectes o intercanviar informació per mitjans no verbals. El percepte en el nen és un preconcepte. Els perceptes representen, tant en nens com a animals, una abstracció de la realitat que porta a reconèixer allò comú, però que no supera l'estadi del concreto (veure text).
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.