Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

paradoxa de Goodman LÒG.

Paradoxa introduïda pel filòsof americà pragmatista Nelson Goodman (1906 - 1998), i que pertany al grup de les anomenades paradoxes de la confirmació. Si suposem que «verlau» és un adjectiu que pot aplicar-se sempre que:

1) quelcom sigui examinat abans del temps t sigui de color verd, o que

2) quelcom sigui examinant després del temps t sigui de color blau, llavors, suposant que ens trobem en un temps posterior a t, tota maragda examinada fins aquest moment és, segons la predicció que hem fet basada en observacions, tant verda com blava.

La inducció ens permet suposar que les maragdes examinades més tard seran verdes; però, per aquestes observacions i tenint en compte la definició de «verlau», la inducció ens permeten suposar que seran també blaves. La inducció permet predir ambdues coses. Per què, doncs, ens decidim a suposar que «totes les maragdes són verdes» i no que «totes les maragdes són «verlaues»? Amb quins criteris decidim els predicats amb què projectem el futur? Amb aquesta paradoxa, exposa Goodman l'anomenat nou problema de la inducció (veure text), que no versa tant sobre la dificultat de justificar que el futur és semblant al passat, sinó en la de justificar els termes que escollim per remetre'ns al futur.

Veure paradoxes de la confirmació.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.