Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Kropotkin, Piotr (1842-1921) HIST.

Teòric social i anarquista rus d'origen noble (tenia el títol de príncep). Va néixer a Moscou, va ser geògraf de professió i va abraçar en els seus inicis la carrera militar. Com a oficial va participar en diverses expedicions militars i geogràfiques a Sibèria. Després de ser conscient dels abusos i injustícies socials, va abandonar la carrera militar i es va dedicar primer a la geografia i, posteriorment, a les ciències socials.

Va pertànyer a la Internacional Obrera (AIT), a la que es va afiliar a Suïssa el 1872. De tornada a Rússia va participar en les activitats de cercles anarquistes nihilistes. Va ser arrestat, però va aconseguir escapar de la presó després de dos anys de privació de llibertat. Junt amb Elisée Reclus va fundar el diari La Revolta, que arribaria a ser un dels òrgans més importants de difusió del pensament anarquista. Després de l'atemptat realitzat a Rússia que va costar la vida al tsar Alexandre II, Kropotkin va ser expulsat de Suïssa, i es va exiliar a Anglaterra. Posteriorment es va instal·lar a França, on també va ser arrestat el 1882 i condemnat a cinc anys de presó. Alliberat el 1886, va tornar a Londres, on es va centrar en els seus treballs de geografia i història literària. Amb el clima revolucionari rus va tornar a Sant Petersburg el 1917. El govern menxevic de Kerensky li va oferir un lloc de ministre que va rebutjar, alhora que manifestava el seu desacord amb aquest govern. Però el seu escepticisme no va ser menor amb l'arribada de Lenin i els bolxevics al poder.

Kropotkin va ser un dels autors que, des del terreny de les ciències socials, va combatre el darwinisme social. En contra de les tesis dels defensors d'aquesta doctrina ideològica, Kropotkin va destacar que, fins i tot en el món animal, la lluita per la supervivència no significa necessàriament la lluita d'uns contra altres, sinó que sovint s'aconsegueix mitjançant la cooperació o suport mutu (títol d'un dels seus llibres més influents), de manera que, segons ell, les espècies que més prosperen són aquelles que més recorren a la col·laboració entre els seus membres, col·laboració que es presenta com el millor factor de supervivència. Amb això, s'avançava a algunes concepcions exposades pels teòrics de l'actual sociobiologia i d'alguns et˛legs (com Frans de Waal o Robert Trivers , per exemple)

El seu anarquisme s'inspirava en Rousseau, el romanticisme i en els socialistes utòpics, però també en Goethe, Spinoza i Darwin. Va defensar un col·lectivisme conciliable amb l'Estat, la llibertat de l'individu i la solidaritat entre els éssers humans, així com una Ŕtica fonamentada en l'igualtat de tots els homes

 
Obres
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.