Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Luxemburg, Rosa (1871-1919) HIST.

Marxista i revolucionària alemanya d'origen jueu. Va estudiar matemàtiques, economia i ciències naturals. El 1899 va publicar la seva obra Reforma social o revolució?, en la que polemitzava amb els «revisionistes» Kautsky i Bernstein, que eren els màxims teòrics del socialisme o de la socialdemocràcia alemanya, i va atacar les limitacions del parlamentarisme per aconseguir l'emancipació social de la classe obrera. Defensava la vaga política de masses com a arma estratègica per enderrocar el capitalisme, i exalçava el valor de les accions espontànies de les masses, encara que no estiguin enquadrades en organitzacions polítiques.

El 1913 va reprendre els seus estudis econòmics i va publicar L'acumulació de capital, text en què va estudiar el capitalisme imperialista. Empresonada per la seva militància política, en sortir en llibertat va fundar el Spartakusbund, organització del moviment espartaquista que va ser el germen del partit comunista alemany. Va defensar la revolució russa de 1917, encara que va criticar les seves tendències burocràtiques i autoritàries. Aquesta posició crítica davant el bolxevisme i el leninisme va ocasionar la condemna del «luxemburguismo» per part dels dirigents de la tercera Internacional.

El 1919 va ser detinguda i executada sense judici per ordre del govern socialdemòcrata alemany, que veia en ella a una gran enemiga que denunciava aquest govern com a aliat de la burgesia. D'aquesta manera, cap dels dos grans corrents del pensament marxista, la socialista i la comunista, va reivindicar com pròpia l'obra i el pensament de Rosa Luxemburg.


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.