Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Carreras i Artau, Tomàs (1879-1954) HIST.

Historiador de la filosofia, etnòleg i advocat català nascut a Girona. Després d'estudiar lleis i doctorar-se el 1912, va accedir a un lloc de professor de filosofia del dret i de sociologia, i posteriorment va obtenir la càtedra d'ètica a la Universitat de Barcelona, on va ensenyar des de 1912 fins a 1949. Va crear l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. A més, va ser membre de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Juntament amb Jaume Serra i Húnter i Francesc Mirabent va formar el nucli de l'anomenada «Escola de Barcelona», i junt amb Ramon Turró i Serra i Húnter va fundar la Societat Catalana de Filosofia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans..

Va estar influenciat per l'empirisme espiritualista català de la «Escola de Cervera», influenciat per J.L. Vives i Jaume Balmes, i es va oposar al positivisme postcomtià. Va destacar com a historiador de la filosofia medieval i renaixentista. Entre les seves obres destaca la que va escriure en col·laboració amb el seu germà Joaquím Carreras i Artau (1894-1967), titulada La història de la filosofia cristiana dels segles XIII-XV (1934-43), obra amb la que va obtenir el premi de la Asociación Española para el Progreso de las Ciencias.

Va ser membre de la Lliga Regionalista i a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1932 va ser escollit diputat per a la província de Girona. Després de la Guerra Civil Espanyola, va ser ponent de cultura a l'ajuntament de Barcelona a més de col·laborar en la creació de l'Orquestra Municipal de Barcelona l'any 1944 i del Museu Etnològic.

Enllaços externs: http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0015316

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A0s_Carreras_i_Artau

Obres

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.