Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

marxismes HIST.

Mentre el marxisme pròpiament dit és el contingut teòric i l'activitat pràctica desenvolupats per Marx i, en cert sentit, per Engels, que complementa i divulga l'obra d'aquell, les diverses interpretacions que s'han fet de l'obra de Marx i Engels han donat lloc a una diversitat de doctrines, que podem englobar sota el terme general de marxismes. Algunes d'aquestes doctrines han implicat noves elaboracions teòriques, algunes han estat meres esclerotitzacions (com el «diamat» soviètic, nom amb què es coneix el materialisme dialèctic o vulgarització «filosòfica» del marxisme), altres han estat sincretismes (unió del marxisme amb Freud que dóna lloc al freudomarxisme d'autors com Wilhelm Reich o Erich Fromm, per exemple), i fins i tot s'han donat unions del marxisme amb concepcions ideològiques contraposades a ell, tals com unió del marxisme amb el nacionalisme, o amb la religió, en les teologies de l'alliberament, moviments cristiano-marxistes, etc.

Aquests marxismes s'han desenvolupat seguint els esdeveniments històrics concrets, especialment a partir de les Internacionals obreres, i han donat lloc a diferents «ismes», tals com: el leninisme, el trotskisme o l'estalinisme (nascuts a partir de la revolució russa i de la ruptura amb la segona Internacional que marca la divisió entre socialisme i comunisme); el maoisme, el castrisme, el guevarisme o el sandinisme (sorgits a partir de l'aplicació de les teories de Marx al tercer món) i, finalment, al denominat marxisme «occidental» desenvolupat per autors com Ernst Bloch, Karl Korsch, G. Lukács, H. Marcuse, H. Lefebvre, la Escola de Frankfurt, A. Gramsci, J. P. Sartre i alguns estructuralistes com L. Althusser. I fins i tot hi ha un marxisme analÝtic. En qualsevol cas el marxisme, sota qualsevol de les seves múltiples facetes, ha estat uns dels corrents de pensament més influents del segle XX. L'obra de Marx, junt amb les de Nietzsche i Freud (els tres mestres de la sospita), ha estat una de les referències bàsiques del pensament del segle XX, i moltes de les seves concepcions s'han incorporat en distintes ciències socials.

Veure termes relacionats.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.