Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Serra i Húnter, Jaume (1878-1943) HIST.

Filòsof català. Va néixer a Manresa i va estudiar a Barcelona. El 1910 va aconseguir la càtedra de Lògica a Santiago de Compostel·la, i tres anys més tard la càtedra d'Història de la filosofia a la Universitat de Barcelona. Durant la Segona República va ser rector de la Universitat Autònoma. Amb la victòria del franquisme es va exiliar a França i més tard a la ciutat de Mèxic, on va morir. Va ser deixeble i continuador de J. Llorens i Barba, va sostenir un idealisme espiritualista hereu de l'escola catalana del sentit comú, i va intentar la unitat entre ciència i religió, de manera semblant a Pascal i Bergson, i va defensar la philosophia perennis. També va mantenir posicions pròximes a les del realisme espiritualista influenciat per la axiologia de Scheler. Va destacar com a historiador de la filosofia. Juntament amb T. Carreres i Artau i F. Mirabent va formar el nucli principal de l'anomenada «Escola de Barcelona».


Obres

 

 

De la seva obra cal esmentar Ensayo de una teoría psicológica del juicio (1912), Alguns aspectes de la vida universitària del Dr. Llorens i Barba (1920), Idealitat, metafísica i espiritualisme (1923), Balmes i la filosofia a Catalunya (1925), Les tendències filosòfiques a Catalunya durant el segle XIX (1925), L'obra filosòfica de R.Turró (1925), Filosofía y cultura (1930-32), Spinoza (1933), Figures i perspectives de la història del pensament (1935), La Filosofía en España durante el siglo XIX, Sentit i valor de la nova Filosofia, Nacionalitat i cultura, Apologia de l'Ideal, Les doctrines de la moral social, Sócrates, Idealitat, Metafísica i Espiritualisme. A Mèxic, on es va exiliar, publicà Meditaciones sobre el problema de España (1943), La filosofía de J. L. Vives (1943) i, pòstumament, El pensament i la vida. Estímuls per a filosofar (1945), traduïda el mateix any al castellà per Pere Matalonga i també publicada a Mèxic.

Enllaç extern a l gran Enciclopèdia Catalana: http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0062042

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.