Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Turró i Darder, Ramon (1854-1926) HIST.

Biòleg i filòsof català. Va néixer a Girona i va passar la seva infància a Malgrat. El 1871 va començar estudis de medicina a Barcelona, però tres anys més tard, per desavinences amb un professorat que va considerar retrògrad, els va abandonar per anar a Madrid a exercir de periodista. Entre tant va seguir la llicenciatura en filosofia. No obstant això, va prosseguir les seves investigacions biològiques, especialment al terreny de la microbiologia. Especialista en immunologia, bacteriologia i higiene, es va dedicar també a la filosofia i a la psicologia. Durant la seva estada a Madrid va polemitzar contra el vitalisme espiritualista defensat per Letamendi. De tornada a Barcelona se li va oferir un laboratori en la facultat de medicina, i el 1894 va ser anomenat membre de l'Acadèmia de Medicina de Barcelona. Va ser director del Laboratori Municipal de Barcelona, fundador de la Societat de Biologia de Barcelona i fundador de la Societat Catalana de Filosofia. Com a filòsof va combatre el vitalisme i es va alinear amb les tesis de Pasteur, Helmholz, Pavlov i Claude Bernard, sent l'introductor a Espanya del mètode experimental d'aquest científic. Va defensar una epistemologia positivista i biologista.

Per a Turró, l'inici del procés cognoscitiu el proporciona el reflex tròfic que, en aconseguir la consciència, es converteix en fam i experiència motriu, que estan en la base d'un procés que origina l'impuls cognoscitiu, ja que l'experiència de la fam no és un impuls «amorf», sinó una sèrie de «tendències electives» per les que l'home es veu forçat a seguir un procés lògic a partir de les dades sensorials. La concepció de Turró és una interpretació naturalista de la gnoseologia kantiana, a qui considerava massa subjectivista. Malgrat el seu naturalisme, Turró no exclou l'idealisme ètic en l'home.

Enllaç extern: http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0068006


 Obres

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.