Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

prolepsi GEN.

(del grec BD`80R4H, prolepsi, que pot traduir-se com preconcepte, prenoció, o anticipació) En les tècniques retòriques designa aquella figura de dicció en què l'autor anticipa les objeccions que se li podrien fer.

Tant per als epicuris com per als estoics, aquest terme designa l'anticipació dels conceptes generals de gènere i d'espècie que permeten que la ment anticipi les dades sensorials. Segons els epicuris, són models formats per experiències anteriors però que serveixen de punt de referència per a ulteriors percepcions. Segons els filòsofs estoics, són esquemes racionals sorgits espontàniament en l'esperit, previs a les percepcions, que anticipen les dades de l'experiència (veure cita). En la filosofia moderna, a partir de Francis Bacon, la noció adquireix un caràcter pejoratiu, ja que la prolepsi s'entén com a hipòtesi gratuïta. En Kant, en canvi, sota el nom d'anticipació, aquesta noció torna a adquirir importància.

Veure anticipacions de la percepció.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.