Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Fischer, Kuno (1824-1907) HIST. `fischer.wav', `play"]

Fil˛sof alemany, conegut especialment com a historiador de la filosofia. Va nÚixer a Sandewalde, Silèsia, i va morir a Heidelberg. Va ser professor a les universitats de Jena (a partir de 1856) i de Heidelberg (des de 1872 fins a la seva jubilació el 1903). Era seguidor de la filosofia de Hegel (Vida de Hegel: la seva obra i la seva doctrina, 2 vols., 1901), i aplicant la concepció hegeliana de la història va escriure una monumental història de la filosofia caracteritzada pel seu gran rigor històric i crític. (Història de la nova filosofia, en 10 vols, 1854-1877). Va entendre bàsicament la filosofia com a història de la filosofia, i a aquesta com el procés d'autoformació de l'esperit humà que, gràcies a la filosofia, esdevé conscient de si. Es va enfrontar en una llarga polèmica amb Adolf Trendelenburg sobre la interpretació de la cosa en si de Kant.

D'una banda, el seu hegelianisme va influir sobre el neohegelianisme italià de Spaventa, Croce i Gentile; per una altra, un acostament de la filosofia hegeliana a la seva filiació kantiana, va contribuir al moviment de retorn a Kant operat en l'últim terš del segle XIX. Al final de la seva vida es va acostar a posicions més empiristes.
 
Obres principals:
  • System der Logik und Metaphysik (1852)
  • Schiller als Philosoph. J. C. Hermann (J. E. Suchsland) (Frankfurt am Main, 1858)
  • Die beiden Kantischen Schulen in Jena (Stuttgart, 1862)
  • Geschichte der neuren Philosophie. 3. u. 4. Bd. Immanuel Kant und seine Lehre. 3. Aufl. Verlagsbuchhandlung Fr. Bassermann (Munich, 1882)
  • Hegels Leben und Werke (Heidelberg, 1911)

 

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.