Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

idees, història de les HIST.

Arthur O. LovejoyPrograma d'investigació iniciat per Arthur O. Lovejoy que pretén l'estudi exhaustiu de certes idees o complexos d'idees persistents al llarg de la història i que actuen o han actuat com a pressupòsits teòrics fonamentals. Aquest programa d'investigació va ser patrocinat per l'esmentat autor, fundador el 1927 de l'History of Ideas Club, amb el patrocini de la Universitat John Hopkins, i que tindria el seu òrgan d'expressió en el Journal of History of Ideas.

Per a Lovejoy la història de les idees se situa entre la història de la filosofia, la dels conceptes filosòfics i la història espiritual, i té com a objecte l'estudi d'aquelles idees o complexos d'idees que actuen, o han actuat històricament, a manera de nuclis temàtics o unitats significatives persistents en els sistemes i tendències filosòfiques.

Són idees-clau, supòsits més o menys explícits, motivacions i orientacions en part conscients en les elaboracions intel·lectuals de la història. Aquestes idees-clau, o complexos d'idees interrelacionades, es manifesten en tots els aspectes de la cultura: idees filosòfiques, creences religioses, les concepcions científiques, la literatura, l'art. A la seva obra titulada La gran cadena del ser, Lovejoy aplica aquest programa d'investigació a l'estudi del complex d'idees, creences i supòsits que es van manifestar històricament sota la concepció d'una gran cadena del ser, en la que es correlacionen idees com les de perfecció, plenitud, ser, continuïtat, de les que es mostra el seu paper com a pressupòsits teòrics al llarg de la història.

D'aquesta manera, Lovejoy intenta elaborar una síntesi històrica que no pren com a objecte d'estudi els «ismes», sinó que les seves unitats dinàmiques fonamentals són:

i el seu programa pretén:

  • el resseguiment de les esmentades idees a través de diversos camps del saber,

  • actuar contra les classificacions convencionals dels estudis d'història de la filosofia i de la literatura, les arts, etc. a través de nacionalitats o llengües,

  • estudiar la manifestació de les dites idees singulars en el pensament col·lectiu (més que en individualitats),

  • aplicar al present l'esmentat programa per veure com s'introdueixen i difonen noves creences i modes intel·lectuals.

S'ha assenyalat una certa proximitat entre aquest programa i el de Dilthey, adrešat a la comprensió de l'home històric.


 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.