Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

matematitzaciˇ EPIST.

Ultima fase d'una ciència que es considera plenament desenvolupada. Suposa que la ciència en qüestió recorre a la quantificació o a l'ús del mesurament i de conceptes quantitatius, la formalitzaciˇ, o expressió en un llenguatge formal, lliure de vaguetat i ambigŘitat, i l'axiomatitzaciˇ de la teoria. Cadascuna d'aquestes exigències és, al seu torn, expressió del grau de matematitzaciˇ d'una ciència.

Històricament, l'ideal d'expressió i elaboració matemàtica sorgeix amb els mateixos pressupostos de la revolució científica, iniciada en el s. XVII, i la constitució de la ciència moderna, tal com apareix en Galileu, com a estudi matemàtic dels fenòmens físics. Encara que no és probable que tota ciència pugui aconseguir aquest nivell de matematitzaciˇ, existeix en les ciŔncies de la natura més evolucionades, com algunes parts de la física, i existeix també com a tendència generalitzada i gradual en moltes altres que ja superen etapes elementals de desenvolupament: un estadi merament descriptiu, de simple iniciació a les observacions, com la història en la seva etapa inicial; un estadi taxonòmic o de classificaciˇ de fets o objectes, com la botànica, i un estadi de explicaciˇ i interpretació dels fets mitjançant lleis, com la psicologia.

Termes relacionats

 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.