Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

paradoxa del munt (sorites) LÒG.

Atribuïda a Eubúlides de Mègara, es pregunta «quants grans de blat són necessaris per constituir un munt?». Ja que, en grec, soreites és munt s’anomena també «sorites», i aquesta és la paraula amb què es designa a tota paradoxa basada en la vaguetat dels termes del llenguatge ordinari (Quants cabells és necessari perdre perquè un home es quedi calb? veure text). Suposant que disposem d’un munt de grans de blat, si traiem un gra queda encara un munt. Si traiem un altre gra, queda també encara un munt. I així successivament. Pel que diem que un gra no forma un munt i que tampoc per un gra menys deixa d’existir un munt. I ambdues coses són afirmacions paradoxals, ja que impliquen o que no hi ha munts de blat o que no poden deixar d’existir.

Exemple:

La paradoxa pot prendre la forma següent:

I així successivament, fins a arribar, per successius modus ponens per exemple, a l’afirmació paradoxal i falsa:

A igual situació pot arribar-se argumentant al revés:

Fins a arribar, amb semblants modus ponens a la següent afirmació paradoxal i falsa:

La paradoxa se soluciona no admetent per a alguns casos el principi del tercer exclòs, per exemple, per als predicats caracteritzats per la seva vaguetat, o bé admetent, per a algunes afirmacions «graus de veritat;».

Així resol la paradoxa RM Sainsbury: «La teoria dels graus dissol la paradoxa, i aquest és el punt de vista que defenso. No obstant això, encara que es dissolgui la paradoxa, seria una llàstima deixar la qüestió de la vaguetat sense plantejar aquesta pregunta fonamental, encara que fosca: Hi ha realment objectes vagues, o és la vaguetat quelcom que sorgeix, no del mode com és el món en si mateix, sinó més aviat de com el descrivim?»

(Cf. RM Sainsbury, Paradoxes, Cambridge University Press, Cambridge 1988, p. 46).

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.