Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

llibertins HIST.

(del llatí, libertinus, esclau que ha rebut la llibertat, com libertus) Membres d'un vast moviment cultural, que comprèn filòsofs, erudits, escriptors i polítics, intel·lectualment hereus dels «esperits lliures» medievals -sectes religioses del s. XIII- i dels llibertins renaixentistes -francesos i suïssos, sobretot, d'esperit panteista i de costums fàcils, perseguits per catòlics i protestants- i sobretot de l'escepticisme de Montaigne, que s'expandeixen a França i Holanda, i adopten, sense massa unanimitat ni excessiu rigor intel·lectual, una actitud de racionalisme crític, materialisme i oposició a la intolerància religiosa, junt amb un sentit hedonista o epicuri de la vida. Algunes investigacions recents creuen veure una certa relació històrica entre el naturalisme renaixentista, l'actitud dels llibertins i l'esperit dels ilĚlustrats; altres creuen, en canvi, que en el cas dels llibertins es tracta d'un moviment que s'exhaureix en si mateix.

Gabriel Naudé, Pierre Gassendi, F. La Mothe le Vayer, Charles de Saint-Denis, senyor de Saint-Évremont, que el va difondre a Holanda, i Cyrano de Bergerac es compten entre els membres destacats de l'època florent. P. Bayle i Fontenelle figuren entre els simpatitzants amb el moviment, i el clergue Marin Mersenne, i potser també el mateix Descartes, segons alguns, entre els detractors.

A l'esperit que manifestaven aquests «llibertins teòrics» -però no dissoluts en els seus costums-, se'l va anomenar «llibertinatge» (amb el significat de «erudit»); el terme va rebre, en el s. XIX, la connotació pejorativa de «desenfrenament moral i descreença religiosa».
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.