Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

kínesis GEN.

(del grec 6\<0F4H, kínesis, que significa moviment o canvi) En el pensament hilozoista dels milesis, en considerar tot allò existent com un ésser viu dotat de moviment, la kínesis apareix com a part inherent a la matèria, i el terme adopta el doble sentit de moviment i de canvi. Parmènides, per la seva banda, negava la possibilitat de tota kínesis en l'ésser, ja que això conduiria al no ser, la qual cosa per a l'eleata era absurd.

Per a Plató, per a qui l'ésser mateix, el repòs i el canvi són els gèneres majors, (Sofista, 254d), la font del moviment és pròpiament l'ànima (Sofista, 248e-249a). També per a Aristòtil l'ànima és font de moviment, però la primera font del canvi és el primer motor, que permet el continu esdevenir (veure text). En la Física (III, 1, 201a 10-12), Aristòtil defineix la kínesis o moviment com l'actualitat del potencial quant a tal, o l'entelèquia del que és en potència. (Hê toû dynámei óntos entelécheia hêi toioûton, veure text).
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.