Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

justícia commutativa / justícia distributiva ╚TIC.

Les dues classes que es distingeixen en la justícia particular o part de la virtut de justÝcia, en expressió d'Aristòtil. La justícia commutativa, nom que els EscolÓstics donen a la justícia «correctiva» d'Aristòtil, regula l'intercanvi de béns entre particulars i d'una manera especial el respecte als béns privats de cadascú (veure text). TomÓs d'Aquino es refereix a ella com la que s'ocupa de la propietat de les persones (Suma de teologia, II-II, q. 7).

La justícia distributiva regula el repartiment equitatiu de béns i càrregues en la societat; la injustícia està que el repartiment no es faci tenint en compte les necessitats i els mèrits de cadascú. En l'actualitat rep el nom de justícia social, i els criteris actuals de distribució, o redistribució, de la riquesa constitueixen el vertader nucli de la problemàtica i la política social, que ha de concordar en la mesura que es pugui la llibertat amb la igualtat (veure text). TomÓs d'Aquino segueix substancialment Aristòtil (veure text). A diferència de la societat antiga (la d'Aristòtil i TomÓs d'Aquino), en les societats democràtiques modernes es tendeix a disminuir les desigualtats legals existents, que donarien dret a una distribució no equitativa.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.