Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Bentham, Jeremy (1748-1832) HIST. `bentham.wav’, `play"]

Filòsof anglès, teòric del dret, la figura més important de l’utilitarisme anglès i iniciador del grup dels anomenats «filòsofs radicals», promotors de reformes socials, a què van pertànyer també James Mill i el seu fill John Stuart Mill. Natural de Londres, va ser un nen precoç, que als tres anys sabia ja llatí; es va educar a Oxford i va estudiar dret, que no va exercir com a professió, per estar dotat d’una veu excessivament feble i perquè va preferir teoritzar sobre qüestions jurídiques. La seva obra més important, Introducció als principis de la moral i de la legislació (1789), en la que va treballar per espai de quinze anys, és també l’obra fundacional de l’utilitarisme: allò «útil» és el que procura plaer o evita el dolor al nombre més gran possible de persones, i d’aquest principi d’utilitat en dedueix una concepció de la moral, el dret i el bon govern. L’obra és a més a més una crítica a la noció de dret natural i sosté que les lleis positives han de produir la felicitat del nombre més gran possible de ciutadans, mitjançant el càlcul utilitarista. Dels principis de l’utilitarisme i del càlcul utilitarista es continua una ètica social vàlida per a l’individu i el mateix Estat, de manera que tant la justicia privada com la pública es regeixen pel mateix criteri del major bé per al nombre més gran.

Igual que Hume (veure cita), creu que la teoria de l’estat de natura no és més que una «faula» o una «ficció» i que parlar de drets naturals és «un sensentit retòric». 

Obres principals de Jeremy Bentham

 

Traduccions al castellà:

 
 

Enllaços a Internet:

Jeremy Bentham explicat per Ross Harrison: http://www.alcoberro.info/utilitarisme7.pdf

Utilitarisme moral y democràcia: http://www.diba.es/icps/working_papers/docs/Wp_i_82.pdf

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.