Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Boeci (Anicius Manlius Torquatus Severinus Boethius) (ca. 475/480-524) HIST.

Filòsof i teòleg romà, de la il·lustre família dels Anicio, que en el s. V havia donat dos emperadors i un papa, va néixer a Roma i es va educar a Atenes; va ser cònsol en 510 del rei ostrogot Teodoric i, després, en 520, el seu ministre principal (magister officiorum). Acusat de conspirar contra l'emperador, va ser empresonat en Pavia i executat a l'any següent. Considerat per l'historiador Martin Grabmann com el «últim dels romans i el primer dels escolàstics», amb ell s'inicia la cultura i el pensament de l'Edat Mitjana. Gràcies a ell l'Edat Mitjana va conèixer la cultura grega, i l'occident llatí comença a conèixer alguna de les obres de Aristòtil. Del seu projecte inicial de traduir gran part de les obres d'Aristòtil i de Plató, només es van fer realitat un comentari a la Isagogé de Porfiri (segons la traducció de Mario Victorino), que després va renovar amb un altre comentari personal seu, la traducció i el comentari a Categories, la traducció iniciada Sobre la interpretació i dos comentaris sobre la mateixa obra, a més de la traducció d'Analítics primers i Analítics segons, Elencs sofístics i Tòpics, obres que marquen la primera entrada d'Aristòtil a occident.

En comentar la Isagogé, planteja el que en l'Edat Mitjana s'anomenarà disputa dels universals, suggerint ja certa resposta de tipus realista moderat, i a les seves obres lògiques repeteix el quadre d'oposicions entre proposicions categòriques, creat pel poeta llatí i filòsof Apuleu, donant-li la classificació definitiva, i introdueix, entre altres, els termes de «subjecte» i «predicat». La seva obra més representativa és, no obstant això, De la consolació de la filosofia, escrita a la presó de Pavia (ca. 523), i un dels llibres més coneguts i comentats durant l'Edat Mitjana. En ell Boeci (que parla en prosa) dialoga amb una personificació de la filosofia en figura d'una dona (que parla en vers) sobre el destí de la seva vida, la natura del i l'existència del mal, del sentit del temps, de l'eternitat de Déu i fins a del coneixement que Déu té dels actes humans lliures, els futurs contingents Al costat d'idees cristianes, apareixen en l'obra conceptes estoics i panteistes. En aquesta obra s'inicia també la distinció, que l'escolàstica de l'Edat Mitjana farà cèlebre, sobretot el tomisme, entre id quod est, o la totalitat d'un ens, i allò amb el que aquest ens és, quo est, o l'ésse; conceptes clau per a la distinció medieval entre essència i existència.


 
 
 
 
 
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.