Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

filosofia crítica HIST.

Kant

La filosofia de Kant en quant, segons ell mateix, constitueix un examen, judici o crítica, no dels productes o dels mètodes del coneixement humà, sinó de les possibilitats de coneixement d'aquesta raó; en concret, de les capacitats de la raó humana per conèixer quelcom a priori (veure text ).
A l'estudi d'aquestes condicions o possibilitats de coneixement per part de la raó, anomena també Kant filosofia transcendental.
Encara que tota la filosofia kantiana pugui anomenar-se «crítica» o bÚ pugui distingir-se com «criticisme», per contraposiciˇ, per exemple, a un dogmatisme o un escepticisme, en rigor «filosofia crítica» és la primera part, o la propedèutica, de la seva filosofia sistemàtica, constituïda per l'examen a què és necessari sotmetre la raó humana per conèixer el seu abast i els seus límits.
Aquest aspecte fonamental de la filosofia, que inicia amb un autoexamen, o autocrítica, es correspon clarament amb l'ideal de «atrevir-se a pensar per compte propi», amb el que Kant resumeix l'esperit de la Il·lustració alemanya (veure text).

 Veure termes relacionats.

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.