Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Gestalt, psicologia de la PSICOL.

Psicologia de la forma, o de la configuració. Escola de psicologia alemanya, els iniciadors del qual són Max Wertheimer, Kurt Koffka i Wolfgang Köhler i que apareix al començament del segle XX com a reacció contra les teories associacionistes del coneixement i el conductisme. Els seus iniciadors parteixen del rebuig a una anàlisi de la percepció a manera de conglomerat o associació de sensacions o impressions sensorials i introdueixen la noció de totalitat com a element bÓsic del coneixement perceptiu. Consideren que l'experiència és consciència perceptiva d'una totalitat, o una Gestalt, i insisteixen, no en l'anàlisi d'elements, sinó en l'organització d'aquests en un tot estructurat segons determinades lleis; tots estructurats com a objectes de percepció.

La noció de Gestalt provenia directament de l'anomenada Escola Austríaca o de Graz, influïda per la psicologia de F. Brentano i fundadora del primer laboratori de psicologia experimental a Graz. Alguns dels membres d'aquesta Escola van ampliar i van donar fonament psicològic a la noció de «qualitat gestáltica», (Gestaltqualität), introduïda pel filòsof positivista Ernst Mach, en la seva Anàlisi de les sensacions (1885), obra en què es refereix a sensacions espacials (com a figures geomètriques) i temporals (com a melodies), que es manifesten independents dels elements que les componen (una melodia musical es mostra independent de les seves notes, es manté en qualsevol clau musical i amb instruments amb timbres diferents, etc.) i que calia interpretar com a construccions psíquiques. Christian Ehrenfelds (1859-1932) i Alexius Meinong (1853-1920), membres de la citada Escola, van formular psicològicament la noció de quelcom que es percep sensorialment i que, no obstant això, no és una sensació.

L'afirmació que en la percepció hi ha elements percebuts que no són sensacions (impressions sensorials) remeten als orígens kantians de l'escola de la Gestalt. Els patrocinadors de la Gestalt, no obstant això, van sostenir la tesi que hi ha formes o Gestalten tant a la ment humana com en la mateixa natura: el fenomen de pregnancia, per exemple, o la «bona forma» d'una gota d'aigua, en equilibri intern i extern, són mostres de formes naturals.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.