Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

B. Russell, en El coneixement humà diu:« Kant va parlar de si mateix com a autor d'una “revolució copernicana”», encara que afegeix «però hagués estat més exacte si hagués parlat d'una “contrarevolució ptolemaica”, atès que va posar de nou a l'home al centre del qual Copèrnic  l'havia destronat» (Prefaci; Taurus, Madrid 1964, p. 10).

K. R. Popper, que dedica tot l'apartat 5 del capítol 7, de Conjectures i refutacions, a «La revolució copernicana de Kant» (títol), diu: «Per utilitzar la desconcertant formulació que dóna el mateix Kant a aquesta idea : “El nostre intel·lecte no extreu les seves lleis de la naturalesa, sinó que imposa les seves pròpies lleis a ella”.

La fórmula anterior resumeix una idea a la qual el mateix Kant anomenava orgullosament la seva “revolució copernicana”» (Paidós, Buenos Aires 1979, p. 211).

Per a altres autors i altres textos sobre el mateix, cf. I. Bernard Cohen Revolution in Science, The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Mass.- Londres 1985, p. 237-253.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.