Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Engels, Friedrich (1820-1895) HIST. `engels.wav', `play"]

Filòsof marxista alemany, nascut a Barmen, (Wuppertal, prop de Düsseldorf). Fill d’un empresari industrial i educat en una família rígidament pietista, abandona les seves idees religioses després de la lectura, als seus 19 anys, de Vida de Jesús (1835), de Strauss. Durant el seu servei militar a Berlín, entra en contacte amb l’esquerra hegeliana; L’essència del cristianisme (1841), de Feuerbach, l’orienta cap al materialisme, i a través de Moses Hess abraça el comunisme. El 1844 inicia a París la seva amistat amb Marx, a qui havia conegut anteriorment a Colònia, i aquesta amistat suposarà un període de quaranta anys d’íntima col·laboració, que comprèn tant aspectes intel·lectuals i polítics com d’ajuda econòmica.

Després d’una estada de tres o quatre anys a Manchester, on el seu pare posseïa fàbriques tèxtils, publica en Leipzig La situació de la classe treballadora a Anglaterra (1845), considerada la primera obra de socialisme científic, i en ella descriu amb detall el resultat de la revolució industrial anglesa i les raons pràctiques per les que considera inevitable l’arribada del socialisme. En col·laboració amb Marx escriu La Sagrada Família o Crítica de la Crítica Crítica: contra Bruno Bauer i companyia (1845), contra els joves hegelians, La ideologia alemanya (escrita cap a 1846, però que no es publica íntegrament fins a 1932), contra la antropologia de Feuerbach i la idea d’individu de Max Stirner, i el Manifest del partit comunista (1848). Després del fracàs de la revolució de 1849 a Alemanya, torna a Manchester per fer-se càrrec, a partir de 1850, de la indústria familiar i ajudar econòmicament Marx, dedicat llavors per complet, a Londres, a la redacció del Capital. Abandonant l’activitat industrial el 1869, es retira a Londres per entregar-se per complet a la vida política, a l’escriptura i a la direcció de la Segona Internacional (1889). En morir Marx el 1883, prepara l’edició dels volums II (1885) i III (1894) del Capital, a partir dels manuscrits de Marx, i es dedica intensament a l’edició d’escrits seus i a mantenir relació epistolar amb molts intel·lectuals europeus.

Encara que és difícil separar a les obres escrites conjuntament amb Marx quines són les teories d’un i d’un altre, a Engels se li atribueix pròpiament la paternitat del materialisme dialèctic, això és, l’afirmació que la matèria, que és l’única realitat, es desenvolupa segons les lleis dialèctiques, inevitables i necessàries, d’unió i lluita de contraris, de la conversió de la quantitat en qualitat i de la negació de la negació. Engels veu en aquestes teories una manera d’exposar que el marxisme és la concepció científica del món, i així les desenvolupa a les obres del seu últim període: L’origen de la família i de la propietat privada (1884), obra en què aprofita les teories etnològiques i evolucionistes de l’americà L.H. Morgan per presentar una confirmació del materialisme històric, Anti-Dühring La revolució de la ciència segons el senyor Eugen Dühring (1878), Feuerbach i el final de la filosofia clàssica (1888), i sobretot Dialèctica de la natura (obra escrita ja el 1873, però que no es publica fins a 1925). En les seves ultimes obres mostra interès per la ideologia per contrarestar una versió excessivament economicista de la relació entre infraestructura i superestructura.

Obres
 
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.