Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

racionalisme HIST.

(del llatí, ràtio, raó) En general, actitud filosòfica de confiança en la raó, les idees o el pensament, que exalta la seva importància i les independitza del seu vincle amb l’experiència. En aquest sentit d’exaltació de l’autonomia de la raó, el racionalisme s’aplica tant a filòsofs de l’antiguitat grega, com Parmènides i Plató, que atribueixen a la raó una autonomia (problemàtica) respecte del món sensible - sense oblidar l'intel·lectualisme moral o racionalisme ètic, en Sòcrates i Plató-, com en el pensament crític dels filòsofs il·lustrats contra les idees socialment admeses.

Ara bé, en sentit estricte, aquest terme es reserva per designar el «racionalisme modern» que, com a corrent filosòfic, neix a França a partir de Descartes en el s. XVII i es difon per Europa, en directa oposició a l’empirisme, i que sosté (en contra d’aquest darrer corrent) que el punt de partida del coneixement no són les dades dels sentits, sinó les idees pròpies de l’esperit humà. Sorgeix com a reacció a l’orientació filosòfica medieval posada en crisi per les noves idees del Renaixement, que entre d’altres cosa renova l’escepticisme dels antics, l’esperit de la Reforma protestant que mina el principi d’autoritat doctrinal, i els èxits del mètode científic impulsat per la revolució científica.

Racionalisme i empirisme

Les principals doctrines racionalistes són:

La forma característica d’argumentació racionalista exclou el recurs a l’experiència i al coneixement que prové dels sentits, i es remet exclusivament a la raó, a la claredat i distinció d’idees i a la suposició que el bon pensar coincideix forçosament amb la realitat: així, segons el racionalisme, conèixer és conèixer per la raó (veure text).

Veure cartesianisme.

Enllaç extern: http://www.alcoberro.info/planes/descartes1.htm

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.