Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

participació GEN.
 

(del llatí participatio, derivat de pars, part i capere, prendre; per tant, la part que es pren; correspon al grec :X2,>4H, méthexis, que pròpiament no significa tenir o prendre una part, sinó ser semblant) Un dels conceptes fonamentals de la metafísica tradicional, introduït en la filosofia grega per Plató. En general, significa que en una cosa hi ha quelcom d’una altra, de tal manera que només si es té en compte això és possible entendre aquella. La méthexis és la manera com a Plató entén que ha d’explicar-se el que són les coses sensibles: per respecte i en relació amb la realitat intel·ligible. Afirmada una separació total (PTD4F:`H, khorismós) entre el món visible i l’intel·ligible, la possibilitat d’entendre les coses visibles requereix posar-les en relació amb les intel·ligibles. Plató descriu la dita relació com una forma d’estar les idees en les coses per semblança, tal com està el paradigma en allò que és model (veure cita). No obstant això, Aristòtil observa que Plató deixa per explicar en quin sentit les coses són semblants a la idea (veure cita).

El cristianisme va acceptar de bon grat la idea de participació que encaixa admirablement amb la idea de causa exemplar, o exemplarisme: el món ha estat creat per Déu segons el model de les idees o raons eternes a la ment divina, tal com sosté Agustí de Hipona. En la versió més metafísica de Tomàs d’Aquino, Déu és l’ésser subsistent, respecte del qual totes les altres coses són éssers per participació; la participació és aquí la composició en essència i existència, pròpia de tot ser finit, que ha de rebre l’existència (l’actus essendi) del creador.

El concepte de «participació» troba escassa ressonància en la filosofia moderna.

Veure analogia del ser.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.